5 tips til å passe på ditt kredittkort når du er på ferie

Det kan være vanskelig og dyrt å skulle veksle til fremmed valuta, når man skal på ferie. Derfor er det også fantastisk at kredittkortet er oppfunnet. Å ta kredittkort med på ferien innebærer allikevel også en risiko. Det er alltid ubehagelig å få misbrukt sitt kredittkort av svindlere, og derfor følger det her fem enkle tips, som kan øke din sikkerhet for kredittkort når du er i ferie.

1. Beskytt og pass på din pinkode

Det beste og viktigste rådet er at du som du normalt gjør, alltid beskytter din pinkode med en hånd eller enda bedre, med en avis, når du bruker kortet i automater eller butikker. Avistrikset er det sikreste, da det da stort sett blir umulig for uvedkommende å få en titt på din kode. Blir din pinkode derimot avslørt og ditt kredittkort deretter blir stjålet fra deg og misbrukt til hevelse av kontanter eller handel, kan du bli tvunget til å betale en selvrisiko, som avhenger av hvor raskt du rapporterer tyveriet til din bank samt flere andre ting.

2. Pass på ”gebyrfellen” og hev mange kontanter av gangen

Hvis du eksempelvis har et Visa-kort er du nok vant til å kunne bruke det her hjemme til alle de hevelsene du måtte ha i automater, som du vil uten gebyrer. Slik forholder det seg ikke når du er utenlands. Her betaler du gebyr hver gang du hever kontanter i automaten. Disse gebyrene svinger fra kort til kort, men på eksempelvis Visa ligger gebyret på omkring 20-30 kroner for å heve opp til 2000 kroner. Derfor er et smart triks å heve store beløp av gangen, da du alltids kan veksle dem tilbake til din egen valuta, når du kommer hjem, da bankene ofte ikke tar noe stort ekspedisjonsgebyr for dette.

3. Ha mer enn et kredittkort med på reisen

Et reservekredittkort kan bli svært beleilig, hvis du skulle miste ditt primære kredittkort. Skulle dette uheldigvis skje, så kan du sperre ditt primære kort og fortsatt ha penger til rådighet resten av ferien uten å skulle tenke ytterligere over dette. Et godt tips er å ta to forskjellige korttyper med, så du samtidig har litt å variere mellom, hvis gebyrene skulle vise seg å være større på det ene kortet et sted enn det andre. Et Visa og et MasterCard kan derfor anbefales.

4. Les og få styr på kortbetingelsene innen avreise

Dette tipset henger litt sammen med tips nr. 2 og gebyrfellen. Sørg for å få lest kortbetingelsene for de medbragte kortene innen du reiser. Alle kort er nemlig underlagt visse restriksjoner i forhold til hvor store beløp du kan heve, hvor store gebyrene er og flere andre brukbare informasjoner, som samtidig kan gi deg et overblikk over hvilke kort du bør medbringe og hva du skal være oppmerksom på.

5. Sjekk din konto/saldo hyppig

Hold øye med din konto hele tiden, enten via nettbank eller kontoutskrift via en automat. På den måten kan du hele tiden se at du har brukt det, som du egentlig har og samtidig kan du se om kortet har blitt misbrukt og kontakte din bank omgående.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.5/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 3 votes)
5 tips til å passe på ditt kredittkort når du er på ferie, 7.5 out of 10 based on 2 ratings

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *